maanantai 12. joulukuuta 2011

Resepti: Pikkutontun joulupuuro (4kk+)


Olen aiemminkin kertonut epäilevästä suhteestani vauvan valmispuuroihin. Jatkan samalla linjalla ja siksi valmistan Maxille riisipuuron samoista raaka-aineista kun teen sen itsellenikin. Puuroriisiä saisi varmasti luomuisenakin, mutta jotenkin olen joulupuuron suhteen jäänyt koukkuun Risellaan. Riisi on viljoista ensimmäinen, jota vauvalle saa tutustuttaa, joten siksi tämä puuro sopii ihan pienimmillekin.

Kolme reilunkokoista annosta riisipuuroa syntyy seuraavista raaka-aineista:
1 dl puuroriisiä
6,5 dl vettä
0,5-1 dl äidinmaitoa tai korvikemaitoa

Kaada kattilaan 1,5dl vettä ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää riisi kiehuvaan veteen ja keitä niin kauan kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Tämän jälkeen lisää loput vedestä eli 5dl ja keitä miedolla lämmöllä hauduttaen noin 40 minuutin ajan tai kunnes riisi on täysin kypsää. Tarkista tässä vaiheessa karkeusaste - jos vauvasi on tottunut syömään rakeista ruokaa, voi puuro kelvata sellaisenaan. Pienemmille puuro kannattaa kuitenkin hienontaa vielä sauvasekoittimella.

Lisää soseutuksen jälkeen riisipuuron joukkoon huoneenlämpöistä korvikemaitoa tai äidinmaitoa, jotta puuro hieman notkistuu ja siihen tulee tätä myötä myös maitopuuron tuntua sekä makeutta. Muistathan, että korvikemaitoa tai äidinmaitoa ei saa kiehuttaa tai uudelleenkuumentaa - jos (ja kun) tarjoilet puurosta vain osan vauvalle, lisää maito mukaan vasta annoskoottain. Huoneenlämpöinen maito myös nopeuttaa puuron viilenemistä ja näin lämpötilasta tulee vauvalle sopivaa.

Tarjoile puuro tuoreista luumuista tehdyn luumusosesilmän kanssa. Reseptin löydät täältä. Sen verran olen luumusosetta tuosta muokannut, että en enää poista kuoria, vaan keitän ja soseutan luumut kuorineen. Ole kuitenkin huolellinen poistaessasi kiviä luumuista, sillä luumuun jää helposti kiinni pieniä kivenmuruja.

Puuro maistui mainiosti Maxille sekä kylässä olleelle Pepille. Oli mukava lounastaa, kun vauvoille oli oma riisipuuronsa ja aikuisille omansa!


1 kommentti:

  1. Peppi kiittää, hyvää oli! :) (ja äiti kiittää myös aikuisten versiosta)

    VastaaPoista