maanantai 5. joulukuuta 2011

Resepti: Baby Moussaka (5kk+)


Näin itsenäisyyspäivän aattona lainaamme makuja toisesta sinivalkoisesta keittiöstä eli Kreikasta. Kuten monet tietävätkin, munakoisoon nojautuva moussaka on makoisa Kreikan kansallisherkku. Niinpä lähdinkin kehittelemään siitä vauvalle versiota onnistuen siinä mielestäni melkoisen hyvin!

Baby Moussakan ainesosat ovat:
50% munakoisoa
50% bataattia
(1 tl purjopyreetä per annos)
Jauhelihaa (1tl aloittelevalle per annos, 7kk+ 1-1,5 rkl per annos)

Munakoisohan normaalisti itketetään ennen käyttöä kitkeryyden poistamiseksi eli leikataan siivuiksi, päälle kaadetaan suolaa ja 15 minuutin jälkeen suolan nostattama kitkerä neste kuivataan pois. Vauvan munakoisoa EI kuitenkaan voi itkettää, mutta kitkeryyden saa hyvin pois keittämällä munakoisosiivut runsaassa vedessä. Siispä kuori munakoiso, pilko se palasiksi ja keitä kypsäksi runsaassa vedessä n. 15 min ajan. Kaada vesi pois ja tämän jälkeen munakoiso on valmista sauvasekoitettavaksi.

Munakoiso tarvitsee rinnalleen soseeseen hieman makeutta, joten siksi bataatti sopii mitä mainioimmin sen kaveriksi. Kuori ja keitä bataatti kypsäksi, sauvasekoita ja yhdistä munakoiso sekä bataattisoseet. Halutessasi lisää mukaan myös purjopyreetä eli keitettyä sekä sauvasekoitettua purjoa. Vaihtoehtoisesti voit keittää purjon munakoison tai bataatin kanssa samassa vedessä ja sauvasekoittaa ne keskenään. Purjopyreellä maustat kätevästi ja lempeästi myös muita kasvis- ja lihasoseita, joten sitä kannattaakin valmistaa isompi erä ja pakastaa muutama teelusikallinen joko MiniGrip-pussiin annoskoottain tai sitten silkoniseen jääpalakuutiovuokaan.

Tämän jälkeen lisää haluamasi kokoinen annos kypsää jauhelihaa soseeseen. Jauheliha valmistuu helposti keittämällä eli hauduta sitä kiehuvassa vedessä 15 min ajan, jonka jälkeen hienonna se silppurilla tai terävällä veitsellä. Tämän jälkeen lisää jauheliha kasvissoseeseen ja pyöräytä sosetta vielä sauvasekoittimella.

Tämä sose oli niin herkkua, että söin sitä itsekin lounaaksi muutaman lusikallisen. Sose sopii myös pakastettavaksi sellaisenaan - jos kuitenkin haluat varmistua lihan määrästä, kannattaa kasvissose pakastaa omanaan ja lisätä lihaa mukaan aina annoskokoa vastaava määrä.

2 kommenttia:

  1. Pitänyt laittaa viestiä, että tästä tuli meillä ihan suosikki numero yksi, kiitos herkkuvinkistä!

    VastaaPoista
  2. Hieno homma! Hieman vanhemmalle (7-8kk) mukaan sitten purjon sijaan makeaa sipulia, valkosipulia ja muutama tomaatti. On muuten namia sekin!

    VastaaPoista